[inhoud] [onderhoud en aanvullen]

Doelgroep

Dit lespakket is bedoeld voor de hoogste groepen van de basisschool en bestaat uit 6 uitgewerkte lessen rondom de vakgebieden techniek en chemie.

Doelstelling

Wij hebben dit pakket gemaakt om techniek en chemie dichter bij de belevingswereld van basisschoolkinderen te brengen. Veel kinderen (maar ook volwassenen) hebben een beperkt beeld van techniek. Ze vinden het moeilijk, het is alleen voor mannen, je krijgt er vieze handen van en het is iets met computers en apparaten. Bij scheikunde/chemie denken kinderen vaak aan ontploffingen en vieze luchtjes. Juist vanwege dit imago vinden wij het belangrijk om techniekonderwijs aantrekkelijk te maken voor de basisschool. Met dit lespakket hopen wij hieraan te kunnen bijdragen. De einddoelen voor techniek hebben wij als uitgangspunt genomen voor dit lespakket. Deze einddoelen hebben betrekking op het ontwerpen, maken en gebruiken binnen de techniek.

Gebruik

De kinderen gaan tijdens de lessen een aantal dingen maken. Ze maken o.a. een hoestdrankje, badzout, shampoo en tandpasta. De leerlingen maken deze producten met behulp van een werkboekje waarin alles stapje voor stapje uitgelegd wordt. Tevens ontwerpen de leerlingen een verpakking voor hun zelfgemaakte shampoo en een gebruiksaanwijzing voor hun zelfgemaakte hoestdrank. In de laatste les gaan de leerlingen twee scheikundeproefjes doen met zout. De leerlingen gaan 'zwembadwater' maken uit zout water en ze maken hun eigen priklimonade met zuiveringszout, poedersuiker en citroensap. Deze priklimonade mogen de leerlingen proeven (gebruiken) en eventueel proberen 'lekkerder' te maken. Op deze manier kunnen de leerlingen op een veilige manier experimenteren.

De lessen sluiten op elkaar aan, maar de lessen kunnen ook in een andere volgorde worden gegeven. Ook is het mogelijk een selectie uit de lessen maken.

Lespakket

Dit lespakket wordt ondersteund door zes werkplekboxen. Hierin zitten alle benodigde materialen voor de 6 lessen. Voor leerkrachten verlagen wij met dit pakket de drempel om technieklessen te geven, omdat:

Het gebruik van dit lespakket kan op allerlei manieren gecombineerd worden bij verschillende vakgebieden. Bij de 'Tips voor de leerkracht', die in de docentenhandleiding staan, staat een aantal ideeën, maar de leerkracht kan natuurlijk ook een beroep doen op zijn/haar eigen creativiteit.

Kosten

compleet pakket (zes boxen met materialen handleidingen voor 15 leerlingen werkend in groepjes van maximaal zes)

pm

docentenhandleiding

12,00

set geplastificeerde handleidingen

8,00

navulpakket per box (materialen voor 30 kinderen)

pm

Alle prijzen zijn incl. BTW en exclusief verzendkosten. Voor deze serie zijn grootverpakkingen beschikbaar, zodat u in een keer voor 10, 30, 50 of 100 mensen kunt bestellen.

U dient rekening te houden met een levertijd van 2-3 weken!